Miksi valokuitu?

Nykyinen alueella oleva kiinteä internetyhteys

Alueen nykyinen kiinteä internetyhteys toimii entisen lankapuhelinverkoston kautta. Kuparisia
puhelinkaapeleita on käytetty yleisesti esimerkiksi kiinteissä laajakaistayhteyksissä (ADSL). Tieto kulkee kuparikaapelissa sähköjännitteenä, ja yhteyden huippunopeus on rajallinen. Nopeus riippuu voimakkaasti kuparisten puhelinkaapeleiden laadusta ja pituudesta. Lisäksi yhteys on tietyissä olosuhteissa altis häiriöille. Nykyinen kiinteä internetyhteys mahdollistaa noin 2-20 Mega/s latausnopeuden ja noin 0,2-2 Mega/s lähetysnopeuden.

Mobiiliyhteydet

Toinen tuttu tiedonsiirtoteknologia ovat mobiiliyhteydet. Ne toimivat langattomasti radioaalloilla. Mobiiliyhteys jaetaan aina kaikkien samaa verkkoa käyttävien kanssa, ja ongelmat ovat samat kuin puhelinkaapeliverkoissakin: yhteys on altis häiriöille, ja maksiminopeus on rajattu. Kun käyttäjä- ja tiedonsiirtomäärät kasvavat, langattomien yhteyksien kapasiteetti ei riitä. Mobiiliverkossa ruuhkia esiintyy yhä useammin ja useammin sekä niiden kesto pitenee jatkuvasti. Lisäksi suunnitteilla oleva 5G-verkko ei tule parantamaan alueen internet tilannetta, koska 5G-verkon rakentaminen vaatii verkon tukiaseman noin 200 metrin välein. Näin laajan tukiasemaverkoston rakentaminen ei ole realistista ko. alueella.

Valokuitu

Valokuitu on ensimmäinen varta vasten tietoliikenneyhteyksille kehitetty tiedonsiirtoteknologia. Vaikka kuitu on kiinteä laajakaistayhteys kuten puhelinverkkokin, sen toimintaperiaate on erilainen. Kuitu ei johda sähköä eikä sen sisällä kulje sähköjännitettä. Tieto kulkee suojakaapelin sisällä olevaa kvartsilasikuitua pitkin optisesti valona, mikä tekee tekniikasta erittäin toimintavarman. Valokuituverkko mahdollistaa 1 000 Mega/s latausnopeuden ja 1 000 Mega/s lähetysnopeuden.

Valokuitu mahdollistaa useiden laitteiden, kuten älypuhelinten, tablettien, televisioiden ja
tietokoneiden käytön yhtä aikaa – yhteyden hidastumatta. Kiinteistössä voidaan sujuvasti esimerkiksi katsoa nettielokuvia, tehdä etätöitä, puhua Skype-puheluita, pelata, osallistua nettikoulutuksiin tai käyttää turvallisuuteen ja terveydenhuoltoon liittyviä pilvipalveluita. Lisäksi valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa.